HOGYAN MŰKÖDIK A MESTERELEME CSOPORT?

A „master mind alliance” (mester elmék szövetsége) fogalmat Napoleon Hill vezette be az 1920-as években, a Siker törvénye című könyvében, majd részletesebben is foglalkozott vele nagyjából egy évtizeddel később, a Gondolkozz és gazdagodj-ban. Az általa bevezetett hosszabb elnevezést rövidítették le később mastermind (mesterelme) csoportra.

A történelem során már számtalanszor igazolást nyert, hogy ha hasonló célokkal bíró emberek rendszeresen ötletelnek, abból nagyszerű dolgok születnek.


MIÉRT OLYAN HATÉKONY?

A hihetetlen hatékonyságot 3 egyszerű tény szavatolja.

Egyrészt nem tudunk kibújni a bőrünkből és kívülről nézni a vállalkozásunkat, önmagunkat. A saját magunk alkotta "dobozunkban" bolyongunk, mert megszoktuk ezeket a kereteket - amiket mi alkottunk. A közös gondolkodás során a résztvevők "dobozon" kívülről közelítik meg a vállalkozásunkat - és minket, ezért olyan új, kreatív ötletekkel és megoldásokkal rukkolnak elő, amelyekre a saját korlátaink miatt nem is gondoltunk - mert eddig a "dobozunkon" belül gondolkodtunk.

A siker másik összetevője szinergia, azaz a közös szellemi energia: az új irányok felkutatásában, stratégiák kialakításában a megszokott gondolataink mellett olyan friss, üdítő felismeréseket kapunk a többiektől, amelyek nem egyszer vállalkozásunk teljes jövőjét megváltoztatják.

Harmadrészt a résztvevők könyörtelenül őszinték egymással, nem kertelnek, a frankót mondják - ezért gyorsan szembesülünk azzal, hogy mi működik, vagy mi nem.


7 ok,
amiért érdemes csatlakoznod
egy mesterelem csoporthoz


1. Tanácsadás

Amint csatlakoztál egy mesterelme csoporthoz, egy csapásra elmúlik az a nyomasztó érzés, hogy egyedül vagy. Hirtelen lesz jó pár üzleti tanácsadód, és te is az leszel mások számára.

2. Együttműködés

Könnyen lehet, hogy a csoport egyik tagjáról kiderül: tökéletes partner lehet neked egy üzleti együttműködésben – vagy éppen te lehetsz valaki másnak. A csoporttagok tehát együttműködnek, így együtt sokkal többet érnek el.

3. Kapcsolati tőke

A mesterelme a kapcsolati hálódat exponenciálisan és gyorsan képes növelni. Márpedig az üzleti életben pontosan tudjuk, ennek milyen fontos szerepe van. Mesterelme csoporthoz csatlakozva bedobod a közösbe a kapcsolati hálódat, és cserébe megkapod a többiekét.

4. Új ismeretek

A csoportban mindenkinek vannak egyedi ismeretei, készségei, kapcsolatai. Azzal, hogy együttműködtök, és a problémákat is megosztjátok egymással, szinte biztos, hogy valaki a csapatból tud megoldást a tiédre – és persze ennek a fordítottja is igaz. Lesznek olyan esetek, amikor te tudsz stratégiát, taktikát vagy kontaktszemélyt ajánlani a társadnak.

5. Keresztpromóció

Elég valószínű, hogy a csoporttagok egymás reklámozásával is tudják segíteni egymást. Ha teljesen más kapcsolati hálóban mozogtok, vagy ezek épp csak átfedésben vannak, sok lehetőség nyílhat arra, hogy egymás vállalkozását ismertebbé tegyétek.

6. Merész álmok

Ha mesterelmék között mozogsz, szinte biztos, hogy a te legmerészebb álmaid is előjönnek! Ha azt látod, hogy számodra értékes emberek nagyszerű dolgokat hoznak létre vagy érnek el, te is nagyobbat mersz álmodni. Saját határaid kitágulnak, és egyre többre érzed majd magad képesnek. A csoportban pedig támogatást és ötleteket is kapsz új céljaid eléréséhez.

7. Felelősségvállalás

A legfontosabbat hagytuk a végére! Ha feladatot kapsz a munkahelyeden, biztos, hogy igyekszel elvégezni a kitűzött határidőre.


x